JABŁKA, GRUSZKI, OWOCE SEZONOWE
Wyrazisty smak i zapach jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoców uzyskiwanych w rejonie Łącka cechuje się wyjątkową soczystością, jędrnością i aromatem.
Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany. Ich rumieniec jest wyraźnie mocniejszy od rumieńca jabłek pochodzących z innego regionu.


Dzięki specyficznemu mikroklimatowi oraz ukształtowaniu terenu rdzawienie owoców jest stosunkowo małe. Większość sadów znajduje się na stokach o nachyleniu około 15 stopni, co stwarza najkorzystniejsze rozłożenie rocznych temperatur. Jabłka te posiadają tzw. “górską zieloną nutkę”, czyli są bardziej wyraziste w smaku.
“Jabłka Łąckie” zostały wpisane na unijną listę chronionych geograficznie produktów rolnych i środków spożywczych.
W naszej ofercie są jabłka i gruszki w pełnej gamie odmianowej między innymi:
Szampion, Gala, Jonagored, Jonagold, Idared, Konferencja, Lukasówka, Bonkreta i inne
NASZE ODMIANY JABŁEK

SZAMPION
Jabłka tej odmiany dają duże, kulisto-stożkowe owoce. Mają zielonożółtą skórkę z rozmytym rumieńcem w kolorze czerwonym. Ich miąższ jest twardy, w kolorze białym.
Smak:
Są średnio soczyste, słodkie z kwaskowatą nutą i dość aromatyczne.
Zastosowanie:
Szampiony mają wielu zwolenników, którzy uwielbiają jeść je na surowo. Jednak doskonale sprawdzą się zwłaszcza przy odróbce termicznej, jako dodatek do konfitur czy musów.

GALA
Wyróżnia się czerwono-pomarańczowymi pasami na żółtym tle.
Smak:
To rześkie, aromatycznie słodkie, kruche jabłko charakteryzuje się wyraźnym aromatem i soczystością.
Zastosowanie:
Świetnie nadaje się do przekąsek i sałatek. Fantastyczne również w sosach i dobry do pieczenia.

JONAGORED
Jabłka te są duże lub bardzo duże, o szeroko stożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa. Prawie w całości pokrywa ją ciemnoczerwony rumieniec z wyraźnymi, ciemniejszymi paskami. Miąższ jest kremowy, średnio zwięzły i drobnoziarnisty.
Smak:
Charakteryzuje się miodowym i jednocześnie słodko -kwaskowatym smakiem.
Zastosowanie:
Znakomite jako przekąska, ale również składnik deserów i przetworów.

JONAGOLD
Odmiana ta rodzi średniej wielkości owoce o szeroko stożkowatym kształcie. Jonagold ma żółto-zielone jabłka z rumieńcem na czerwono, oraz z kremowo-białym miąższem. Ich skórka jest gładka, średniej grubości z lekko tłustym nalotem.
Smak:
Owoce charakteryzują się soczystością i bardzo delikatnym, słodko kwaskowatym smakiem.
Zastosowanie:
Jabłka te nadają się do jedzenia na surowo, jak również do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia.

IDARED
Owoce tej odmiany są kuliste, o średniej wielkości. Pokryte są intensywnie czerwonym, lekko rozmytym rumieńcem. Ich skórka jest gruba i błyszcząca. Miąższ ma zabarwienie białe do kremowego.
Smak:
Owoce tej odmiany charakteryzują się soczystością, lekko kwaskowatym aromatem.
Zastosowanie:
Ze względu na swoje właściwości smakowe, nie są szczególnie polecane do jedzenia na surowo, za to świetnie nadają się na sosy oraz soki jabłkowe, szarlotki i jabłeczniki.

GOLDEN DELICIOUS
Jabłko koloru od złotego do jasnożółtozielonego, czasem z różowym rumieńcem i delikatnie błyszczącą skórką. Owoce tej odmiany są średniej wielkości a ich miąższ jest soczysty, kruchy i aromatyczny.
Smak:
Golden Delicious ma winno-słodki smak i należy do jednych z najsmaczniejszych odmian jabłek.
Zastosowanie:
Doskonale sprawdza się jako przekąska i składnik sałatek, a w szczególności do pieczenia ponieważ ich miąższ pozostaje bielszy dłużej niż inne jabłka.

LIGOL
Odmiana ta charakteryzuje się bardzo dużymi owocami o stożkowatym kształcie. Ich skórka pokryta jest rozmytym ciemnoczerwonym rumieńcem.
Smak:
Ligol to jabłko soczyste, kruche i aromatyczne, lekko słodkie w smaku.
Zastosowanie:
Świetne do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do mięs i sałatek. Można je dodawać do racuchów. Nie nadają się natomiast na przetwory.