Owoce

JABŁKA, GRUSZKI, OWOCE SEZONOWE

Wyrazisty smak i zapach jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoców uzyskiwanych w rejonie Łącka cechuje się wyjątkową soczystością, jędrnością i aromatem.

Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany. Ich rumieniec jest wyraźnie mocniejszy od rumieńca jabłek pochodzących z innego regionu.

Dzięki specyficznemu mikroklimatowi oraz ukształtowaniu terenu rdzawienie owoców jest stosunkowo małe. Większość sadów znajduje się na stokach o nachyleniu około 15 stopni, co stwarza najkorzystniejsze rozłożenie rocznych temperatur. Jabłka te posiadają tzw. “górską zieloną nutkę”, czyli są bardziej wyraziste w smaku.

“Jabłka Łąckie” zostały wpisane na unijną listę chronionych geograficznie produktów rolnych i środków spożywczych.

W naszej ofercie są jabłka i gruszki w pełnej gamie odmianowej między innymi:

Szampion, Gala, Jonagored, Jonagold, Idared, Konferencja, Lukasówka, Bonkreta i inne

NASZE ODMIANY JABŁEK

SZAMPION

Jabłka tej odmiany dają duże, kulisto-stożkowe owoce. Mają zielonożółtą skórkę z rozmytym rumieńcem w kolorze czerwonym. Ich miąższ jest twardy, w kolorze białym.

Smak:

Są średnio soczyste, słodkie z kwaskowatą nutą i dość aromatyczne.

Zastosowanie:

Szampiony mają wielu zwolenników, którzy uwielbiają jeść je na surowo. Jednak doskonale sprawdzą się zwłaszcza przy odróbce termicznej, jako dodatek do konfitur czy musów.

GALA

Wyróżnia się czerwono-pomarańczowymi pasami na żółtym tle.

Smak:

To rześkie, aromatycznie słodkie, kruche jabłko charakteryzuje się wyraźnym aromatem i soczystością.

Zastosowanie:

Świetnie nadaje się do przekąsek i sałatek. Fantastyczne również w sosach i dobry do pieczenia.

 

JONAGORED

Jabłka te są duże lub bardzo duże, o szeroko stożkowatym kształcie. Skórka jest średniej grubości, gładka i tłustawa. Prawie w całości pokrywa ją ciemnoczerwony rumieniec z wyraźnymi, ciemniejszymi paskami.  Miąższ jest kremowy, średnio zwięzły i drobnoziarnisty.

Smak:

Charakteryzuje się miodowym i jednocześnie słodko -kwaskowatym smakiem.

Zastosowanie:

Znakomite jako przekąska, ale również składnik deserów i przetworów.

JONAGOLD

Odmiana ta rodzi średniej wielkości owoce o szeroko stożkowatym kształcie. Jonagold ma żółto-zielone jabłka z rumieńcem na czerwono, oraz z kremowo-białym miąższem. Ich skórka jest gładka, średniej grubości z lekko tłustym nalotem.

Smak:

Owoce charakteryzują się soczystością i bardzo delikatnym, słodko kwaskowatym smakiem.

Zastosowanie:

Jabłka te nadają się do jedzenia na surowo, jak również do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia.

IDARED

Owoce tej odmiany są kuliste, o średniej wielkości. Pokryte są intensywnie czerwonym, lekko rozmytym rumieńcem. Ich skórka jest gruba i błyszcząca. Miąższ ma zabarwienie białe do kremowego.

Smak:

Owoce tej odmiany charakteryzują się soczystością, lekko kwaskowatym aromatem.

Zastosowanie:

Ze względu na swoje właściwości smakowe, nie są szczególnie polecane do jedzenia na surowo, za to świetnie nadają się na sosy oraz soki  jabłkowe, szarlotki i jabłeczniki.

GOLDEN DELICIOUS

Jabłko koloru od złotego do jasnożółtozielonego, czasem z różowym rumieńcem i delikatnie błyszczącą skórką. Owoce tej odmiany są średniej wielkości a ich miąższ jest soczysty, kruchy i aromatyczny.

Smak:

Golden Delicious ma winno-słodki smak i należy do jednych z  najsmaczniejszych odmian jabłek.

Zastosowanie:

Doskonale sprawdza się jako przekąska i składnik sałatek, a w szczególności do pieczenia ponieważ ich miąższ pozostaje bielszy dłużej niż inne jabłka.

LIGOL

Odmiana ta charakteryzuje się bardzo dużymi owocami o stożkowatym kształcie. Ich skórka pokryta jest rozmytym ciemnoczerwonym rumieńcem.

Smak:

Ligol to jabłko soczyste, kruche i aromatyczne, lekko słodkie w smaku.

Zastosowanie:

Świetne do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do mięs i sałatek. Można je dodawać do racuchów. Nie nadają się natomiast na przetwory.